Mevsim Geçişleri ve Bağışıklık
Mevsim değişikliği vücudumuzu nasıl etkiler?
Mevsim değişikliğiyle birlikte oluşan sıcak-soğuk değişimleri insan vücudunuz ve sağlığını etkileyen en önemli nedenlerden biridir. Isı farklılıkları ve ani değişen hava koşulları vücudun duruma alışmasını zorlaştırarak vücudun strese girmesine neden olur ve savunma mekanizmasını zayıflatabilir. Bu durum, mevsim döngülerinde görülen sık hastalanmaların nedenlerinden biridir.
Bahar yorgunluğu nedir?
Bahar yorgunluğu, kış mevsiminden ilkbahar mevsimine geçerken yaşanan değişikliğin vücutta yarattığı kısa süreli ve hafif yorgunluk durumudur. Bu duruma iştah azalması, depresyon, uyku düzensizlikleri, eklem ağrıları ve gribal durumlar da eşlik edebilir. Halsizlik hissinin başlıca nedeni hava ısısındaki değişiklikler ve havadaki elektrik yükü ile iyon değişiklikleridir.
Mevsim değişikliği hastalıkları nelerdir?
Mevsim değişikliği sırasında en sık ortaya çıkan hastalıklardan biri griptir. Grip, bir enfeksiyon hastalığıdır ve kendini yüksek ateş, eklem ağrıları, yorgunluk, öksürük vb. şekillerde gösterir. Soğuk algınlığı, üst solunum yolları hastalığıdır ve grip kadar tehlikeli olmasa da eğer yeterince önemsenmezse gribe yol açar. Mevsim geçişlerinde özellikle de bahar aylarında en sık görülen rahatsızlıklardan biri de alerjilerdir. Polenlerin ortaya çıkması ve rüzgarla birlikte küçük parçalar halinde dağılması, alerjisi olan kişilerde kızarıklık, kaşıntı, öksürük gibi belirtiler gösterir.
Toksinleri Vücuttan Atmanın Yolları
Bol bol su için
Su içmek, vücudunuzun toksinleri idrar ve ter yoluyla atmasına yardımcı olur. İyi bir kaynaktan duru ve filtrelenmiş su içmeyi alışkanlık haline getirin. Günde en az iki litre su içmeye özen gösterin.
Şekeri ve tatlandırıcıyı hayatınızdan çıkarın
Şeker, sağlığınız için oldukça zararlı bir besin maddesi; fakat kimyasal bileşenlerden elde edilen tatlandırıcılar da en az şeker kadar zararlı ve vücudunuzda toksik madde birikmesine neden oluyor. Doğal şeker kaynaklarına, meyvelere yönelin.
İşlenmiş gıdalardan uzak durun
Ambalajlı, konserve ve paketlenmiş gıdalar yüksek miktarda koruyucu ve yapay aroma vericiler içerir. Bu maddeler hem daha çok yemenize neden olur, hem de vücudunuzda toksik etkiler yaratır.
Sebzeleri ve meyveleri mevsiminde tüketin
Yerel olarak üretilen, organik meyve ve sebzeleri mevsiminde tüketmek oldukça önemli. Mevsim dışında yetiştirilen sebze ve meyveler kimyasal maddeler içerebilir ve bu maddeler vücudunuzda toksinlerin birikmesine neden olabilir.
Et ve balık seçiminizi iyi yapın
Organik, serbest dolaşan, antibiyotiksiz ve hormonsuz et ve tavuk tüketmeye özen gösterin.