Doğal Yumurta Kabuğu Zarı (NEM: Natural Eggshell Membrane) son 20 yıl içerisinde gıda takviyesi olarak kullanılmaya başlayan yeni ve benzersiz bir hammaddedir. Tavuk yumurtalarının kabuğunun hemen altındaki ince zar kasımlarının özel üretim tesislerinde ayrıştırılması suyla yıkmaması ve kurutulması yöntemiyle elde edilir. Zar kısmı belki de yumurtanın en değerli bileşenlerindendir. İçeriğindeki zengin kolajen ve hiyalüronik asit sebebiyle ilaç ve kozmetik sanayileri için çok kıymetli bir doğal kaynak haline gelmiştir.
Özellikle yaşa bağlı gelişen ve halk arasında eklem aşınması veya kireçlenmesi olarak bilinen osteoartroz, genellikle diz, kalça, bel ve ayak eklemlerinde görülen bir sağlık sorunudur. Dünyada milyonlarca kişi bu sorun sebebiyle tedavi görmektedir. Doğal yumurta kabuğu zarının eklem kıkırdağındaki ve zarlarındaki onarıcı etkisi 2000’li yılların başlarından itibaren Amerika’da ve diğer dünya ülkelerinde bilimsel araştırmalara konu olmuştur. Osteoartroz hastalarının yaşadığı eklem ağrıları, şişlik ve hareket kısıtlılığı belirtilerinin doğal yumurta kabuğu zarı içeren gıda ilavelerinin düzenli kullanımı ile gerilediği, hastaların günlük yaşamlarına sorunsuz veya daha az sorunla devam ettiğini gösteren bilimsel yayın ve makaleler mevcuttur.
Bilimsel araştırmalar düzenli kullanılan doğal yumurta kabuğu zarının vücutta Tip 2 Kolajen ve proteoglikan denilen maddelerin üretimini arttırdığını, bu proteoglikanlardan özellikle glukozamin ve kondroitin sülfatın hareket halindeyken ve kemiklerin sürtünmesini engelleyen eklem kıkırdak ve zarlarının onarımında, yenilenmesinde katkısı olduğunu göstermektedir. Özellikle ilk 7-10 gün içerisinde eklem ağrı ve hareket kısıtlılığında azalma hissedilmesi etkisi daha geç başlayan (genelde 4-6 hafta içinde) geleneksel glukozamin ve kondroitin sülfat ürünlerine kıyasla doğal yumurta kabuğu zarı kullanımını teşvik etmektedir. Tamamen doğal kaynaklı olması da sağlıklı yaşamı destekleyen besin destek alternatifleri içerisinde doğal yumurta kabuğu zarını ön plana çıkarmaktadır.