0

Siyah Sarımsağın Oluşumu

Siyah sarımsak nasıl oluşur?

Sarımsak bitkisi taneleri, dış kabukları soyulduktan sonra ezmek, kırmak, bıçakla doğramak gibi herhangi bir fiziksel zarar maruz kaldığında bir savunma mekanizması olarak Allisin üretir. Allisin aynı zamanda sarımsağın yoğun kokusunun da nedenidir. Siyah sarımsak ise bildiğimiz sarımsağın 60-90°C aralığında, 60 güne kadar bekletilerek fermente edilmesiyle elde edilir. Sarımsakta bulunan Allisin, bu fermantasyon esnasında sadece siyah sarımsakta bulunan S-Allilsistein maddesine dönüşür. Suda eriyen ve “yıllanmış sarımsak özütü” olarak da adlandırılan bu madde, sarımsağın tüm faydalarını artmış bir öz halinde içerir.
Siyah sarımsağın oluşumu fermantasyon ile sağlanır, bu süreçte herhangi bir kimyasal madde kullanılmaz. Fermantasyon, kefir, yoğurt, maya, turşu gibi birçok faydalı besinin oluşmasında insanoğlunun yüzyıllardır kullandığı doğal bir yöntemdir.

Sarımsak nasıl siyaha dönüşür?

Siyah sarımsağın rengi, kokusu ve tadı siyah sarımsağın oluşumu sürecindeki fermantasyonla değişir. Bu sürece katkı maddeleri ya da kimyasal eklentilerle müdahale edilmez. Şeker ve amino asit içeren sarımsak, fermantasyona girdiğinde koyu renkli bir madde olan melanoidin üretir. Sarımsağın rengini siyaha dönüştüren bu maddedir.

Siyah sarımsak ile normal sarımsak arasındaki fark nedir?

Siyah sarımsağın besin öğeleri normal sarımsaktan daha güçlüdür. Bildiğimizin sarımsağın kokmasına sebep olan Allisin fermantasyon sürecinde azalarak S-Allilsisteine dönüşür ve koku kaybolur. Siyah sarımsak ile normal sarımsak arasındaki en büyük fark siyah sarımsağın daha güçlü besin öğelerine sahip ve kokusuz olmasıdır. Normal sarımsağa göre daha güçlü antioksidan özellik gösteren siyah sarımsağın düzenli kullanımı günlük enerjiyi, bağışıklık sistemini ve vücuttan toksik madde atılımını destekler.

Leave a Comment

Your Shopping cart

Close