0

Toksin Nedir? Vücuttaki Toksin Atımı Nasıl Sağlanır?

Toksin Nedir?

Toksin, canlı organizmaların metabolik aktivitelerinin sonucunda oluşan ya da dışarıdan vücuda alınan zehirli maddelere denir. Toksinler dışarıdan, solunum yoluyla, fiziksel temasla ya da beslenme yoluyla alınabilir. Çevresel faktörler ve yaşam tarzı dışarıdan alınan toksin oranını oldukça etkiler.

Vücudumuz Toksini Nasıl Üretir?

Metabolizma çalıştığı sürece vücudumuz toksin üretir. Her nefes alış verişimizde hücrelerimiz oksijeni kullanıp glikozu yakarak enerjiye çevirir. Bu sırada serbest radikaller oluşur ve serbest radikaller sağlıklı hücrelere saldırıp onların yapılarını bozar. Vücutta üretilen toksinler metabolik reaksiyonlar, bağırsak mikropları ve duygusal durumların sonucu olarak ortaya çıkabilir.

Vücut Toksinleri Nasıl Atar?

Bağışıklık sistemi, karaciğer ve böbrekler toksinleri atmak için birlikte çalışır fakat toksinleri elimine etmek başlıca karaciğerin görevidir. Toksin seviyesi vücudun onları atabilme kapasitesini aştığında ise toksinler vücuttan atılana kadar depolanır. Toksinler vücudunuzda hiçbir negatif semptoma yol açmadan yıllarca depolanabilir, ancak toksin seviyesi çok yükseldiğinde hasta hissetmeye başlarsınız. Toksinler ilk olarak karaciğerden geçerek çeşitli kimyasal reaksiyonlardan geçer ve vücuttan atılmaya hazır hale gelir. Bu toksinler deriden ter, bağırsaklardan dışkı ve böbreklerden de idrar yoluyla atılır. Eğer karaciğer, böbrek ve bağırsaklar görevlerini tam yerine getiremiyorsa toksinler vücuttan tam olarak atılamıyor demektir. Bu durum da uzun vadede sağlık üzerinde olumsuz etkiler yaratır.

Toksinleri Vücuttan Atmanın Yolları

Bol bol su için
Su içmek, vücudunuzun toksinleri idrar ve ter yoluyla atmasına yardımcı olur. İyi bir kaynaktan duru ve filtrelenmiş su içmeyi alışkanlık haline getirin. Günde en az iki litre su içmeye özen gösterin.

Şekeri ve tatlandırıcıyı hayatınızdan çıkarın
Şeker, sağlığınız için oldukça zararlı bir besin maddesi; fakat kimyasal bileşenlerden elde edilen tatlandırıcılar da en az şeker kadar zararlı ve vücudunuzda toksik madde birikmesine neden oluyor. Doğal şeker kaynaklarına, meyvelere yönelin.

İşlenmiş gıdalardan uzak durun
Ambalajlı, konserve ve paketlenmiş gıdalar yüksek miktarda koruyucu ve yapay aroma vericiler içerir. Bu maddeler hem daha çok yemenize neden olur, hem de vücudunuzda toksik etkiler yaratır.

Sebzeleri ve meyveleri mevsiminde tüketin
Yerel olarak üretilen, organik meyve ve sebzeleri mevsiminde tüketmek oldukça önemli. Mevsim dışında yetiştirilen sebze ve meyveler kimyasal maddeler içerebilir ve bu maddeler vücudunuzda toksinlerin birikmesine neden olabilir.

Et ve balık seçiminizi iyi yapın
Organik, serbest dolaşan, antibiyotiksiz ve hormonsuz et ve tavuk tüketmeye özen gösterin. Çiftlikte yetiştirilen değil, vahşi balık tüketin.

Vücuttan toksinleri atan besinler

Enginar, brüksel lahanası, portakal, yumurta, mercimek, yulaf, yoğurt, pancar, elma gibi besinler de vücuttan toksin atımını destekleyerek vücut dengesini sağlamaya yardımcı olur.
Beslenme rutininize fermente yiyecekler ve içecekler eklemek, toksinlere karşı mükemmel bir defans oluşturur. Probiyotik açıdan zengin olan bu yiyecekler güçlü bağışıklık ve sindirim sistemi, detoksifikasyon ve bağırsaklardaki patojenleri elimine etmek için şart olan sağlıklı bakteriler ve mikro floraların oluşmasını sağlar. Kefir, lahana turşusu ve siyah sarımsak gibi doğal yolla fermente edilmiş besinler tercih edin. Siyah sarımsak, bildiğimiz sarımsağın 60-90 derece aralığında 60 güne kadar bekletilerek fermantasyonu ile elde edilir. Güçlü antioksidan özellik gösteren siyah sarımsağın düzenli kullanımı vücuttan toksin atımını destekler. Siyah sarımsak, serbest radikallerin sebep olduğu birçok olumsuz durumla baş etmek için idealdir.

Your Shopping cart

Close